Torhild

Hei!

De sa jeg kom til å bli sirkusdirektør, og det passet jo bra!
Jeg vokste opp på gård og for meg ble vel det en slags symbiosetilstand, som jeg aldri
kom ut av: Hver dag sat Luffi hjemme og ventet på skolebussen og når rette motorduren kom, var det full spiker! Etter en del hopp og hyl var vi i gang:
På Tunge hadde vi mye å ta oss av: Katter og kalver som kunne hoppe høyde,
gjess på egg, kyr som skulle kalve, hundunger, kattunger, froskeklekkeri så vellykket at froskene spratt over hele tunet, kaniner, fuglekasser og mye, mye mer.
Dyr var det over alt og til alle tider.
Jeg hadde en herlig barndom, og pappa og mamma var dessuten svært flinke bønder. Senere blei det full pakke, med avløsing og agronomutdannelse.

Tunge hundepensjonat 1987

Etter jobb på ulike kenneler og alle hundekurs jeg kunne komme over, gjorde jeg alvor av drømmen og startet Tunge hundepensjonat. Jeg var 20 år med masse gjeld og utfordringene stod i kø. Tiden etterpå har vært tøff, men spennende!
Gudskjelov har jeg aldri hatt rosenrøde drømmer om solskinm, glede og logrende haler. Det å drive proft, det krever sitt: Vi har åpent hver dag hele året, og har 24 t. døgnvakt... Hvor mange timer blir det? 

Jeg vokste opp med Border Collie og har hatt Labrador,  flere schäfere, Malinois,
og flere blandingshunder, men jeg er ikke så opphengt i rase.
Det sprudler mest når jeg ser ein rask og smart hund, uansett om det er puddel eller Grand Danois. Synd, når disse havner hos folk med lite kunnskap om hundetrening, for da blir det lett problemer: Det er kult og kjøre Porsche, men det går fort i grøfta!  
Etterhvert ble disse mine hjertebarn. Jeg har jobba med adferdsproblemer og hundeproblemer i over 30 år og har prøvt å hjelpe hundeeierene til rette.
Det er alltid like morro å se hundeeierene ta tak i seg selv og hunden, så hunden går fra frustrert kaotisk rebell til harmonisk veltilpasset, lykkelig hund! 

Jeg aner ikke hvor mange privattimer jeg har hatt, men det er mange, mange tusen.
Jeg har holdt langt over 150 hundekurs og omplassert ca 3000 hunder.
Vi har også inntil 100 hunder i slengen her, så en får en del erfaring av det, også!

Kennel Brakeless Malinois

I 2005 fikk jeg Malinois-tispa Mallekraft's Brenda the Brakeless, et muntert, travelt råskinn fra bruks-linjer. Vi hadde mye morro sammen, og hun ble etterhvert
lydighets champion, brukshundchampion og utstullingschampion, Norsk vinner på utstilling i 2010 og hadde ferdselsprøve. Etter henne kom det flere gode Malinoiser og oppdrett på denne energiske brukshundrasen under kennelnavnet Brakeless.
Vi holder brukshundkurs og treningssamlinger på Tunge og har levert mange tjenestehunder til politi, forsvar, redning, narkotika, m.m. og mange championer i ulike hundesporter, bl.a Nordisk Mester for politihunder i 2010. (Se mere i "TV serien herfra")
For tiden heter hundene mine Brakeless HayaBusa, hun er godkjendt spesialsøkshund på veggedyr og fikk tittelen "Årets nese" i 2017. Rekrutten er lille ville Krafts Faisty på 1 år, som kan tenke seg å bli NBch Spor. Minst;) Og så kanskje få en valp og to!

CV- Kurs og utdannelse:
Jeg har alltid vert nyskjerrig og liker å lære nye ting. Jeg har derfor alltid gått kurs i ulike grener, trender og sporter og på 30 år blir det blitt en del.
Takk til alle flinke folk, som har delt sin kunnskap! Her er noen av dem:

Konkurranselydighet: Kurs med bl.a. Svein Christiansen, Leif Carlsen, Inger Østlie,
Kent og Nina Svartberg, Kjellaug Selsaas (søskenbarn), Peter Scherk, Terje Østlie, OddGeir Sørmarken, Ingar Saastad, en finsk og en svensk instruktør jeg ikke husker navnet på, og mange flere flinke folk :) Konkurrert med Kilroy, Leo, Tinna, Mischka. Oppnådd Lydighetschampionat på Brenda i 2010 og også andre hunder i Elitekl.

Rundering: Kurs med bl.a Rolf Von Krogh, Terje Østlie, Erling Årbakke, Odd Erik Magnes Inger Østlie, Roger Hansen. Trent med Miscka, Kripo, Frezia, Busa og Brenda. Oppnådd Brukshundchampionat i rundering på Brenda 2009. Deltatt på flere NM med godt resultat. 3-4 ulike kurs i NRH´s regi på 80 tallet m.fl. 

Spor og blodspor: Kurs med bl.a.Terje Østlie, Lars Fält, Zoltan Melcher, Knut Oskarsson, Roger Karlsen, OddGeir Sørmarken, Harald Aune, Rolv Von Krogh, Helga Mari Tessem, Tobias Gustafsson og mange flere. Konkurrert med Mischkaog Brenda, trent Kripo, Tinna og Frezia i tllegg til flere brukshundkåringer for andre. Opprykk til kl B spor med Brenda, men fokuserte på andre disipliner.

Forsvarshund / IPO / Mondeoring: Kurs med Michael Ellis i USA: Figurantkurs Mondeoring og forsvarshund-kurs, Arvid Hagen, Rolf Hegg: Figurant og grunnkurs, Peter Scherk, Walter Liedchel/Sharin Sharif Pakdaman (Tysk politi), Barbro Børjesson, Lars Felt, Geir Nordenstam, Karsten Karlsen, Lars Moe, Gilbert Cudron m. fl. 
Tilskuer IPO VM 1989, 1990, 2010, WSUV VM 1989, Mondioring VM 2011, Belgisk Ring- Nasjonalt mesterskap 2013, KNPV -Nasjonalt mesterskap Nederland 2013. 

Mental kunnskap: Kurs med bl.a. Barbro Børjesson, Geir Nordenstam, Lars Felt,
Rune Fjellanger, Anders Hallgen, Rolf Hegg, Nils Johannessen, PJ Matre, med mange flere.
Har MH / FA og karaktertestet mange hunder.

Spesialsøk: Kurs med bl.a Lars Felt, Adee Schoon, Jens Frank, Jørgen Hagen, Rune Fjellanger, Tobias Gustavsson, Raymond Njøten, Anna Thunell, m.fl Trent med Frezia og Busa. Godkjent spesialsøkshunden Busa på veggedyr.

Andre kurs: Ringsekretær, NKK avl og opdrett, Stretching, Agility, Stående fuglehund, Utstillingsteknikk, NKK trinn 1 instruktør, NSH Instruktørkurs, klikkerkurs med M. Egtvedt, MH figurantkurs og mange flere kurs jeg har glemt:)

‍Meg og Luffi kjørte unger i selvlagd hundevogn og sele:)

Mvh
Torhild