Switch to English

Gode råd

Dette lille oppdrettet er et utslag av et ønske om å lage trivelige, sunne arbeidsvillige hunder til de som måtte trenge det, og jeg håper jeg finner folk med hjerte og hjerne til å forvalte dem.

Det er mye drifter å holde styr på, både på godt og vondt, og konsekvensene med å ha en uoppdratt og/eller understimulert hund med mye drifter er mye større enn med en rolig hund. En aktiv hund er en livsstil og det er ikke alltid så lett hvis en får det travelt eller ved endring i livssituasjon.

Malinois har de siste årene blitt veldig populære hunder, og det avles gjerne flere enn det finnes kvalifiserte eiere til. Det er ikke alltid nok å være snill og grei med en hund som vil teste ut hvor grensene går. Hunder med ressurser på forsvar og kamp må eies av folk som vet hva det innebærer, det kan fort gå galt, når hunden har ressurser den tester ut.Skulle en få problemer, er det viktig å ta til vett til og be om hjelp, for det aller meste er faktisk enkelt å gjøre noe med, hvis en bare vet hvordan. Jeg hjelper uansett rase og opdretter.

Ellers tenker jeg, at en malle er som alt annet en hund som trenger gode erfaringer i oppvekst, nøyaktig og positiv innlæring av alle lydighetsmomenter tidlig i livet, og når puberteten kommer, kan en forsiktig begynne å stille krav på det hunden kan. Det er ingen sak å få en bruks-malle opp i brukskl. A eller Eliteklasse,- føreren er det derimot verre med. Men prinsippene for hundetrening er veldig lett tilgjengelige i lydighetsprogrammet til NKK og dem bør alle lære seg, uansett hva en har tenkt å satse på. Og er du ikke særlig interessert i bruks eller trening, er det ikke denne rasen du skal skaffe deg. Malinois er en rask og atletisk hund som i første rekke er laget for ekstremsport.

Derfor vil noen gjerne se hva disse valpene duger til, og vil la dem henge i filla, legge hånda over øynene og høre dem knurre. Men husk at en valp lærer fort, og tror det forventes at den skal kampe og herje og vise seg sint, i tide og utide.
Det er ditt ansvar å si i fra, og la folk heller kose og gjøre valpen tillitsfull.Bruk godbiter som belønning som en gjør med ”normale” hunderaser.

Jeg spurte en verdensmester i skydds når det var lurt å starte med det, og han sa det var best å vente til tilliten mot fremmede har ”satt seg” i hunden sin personlighet, gjerne til den er bortimot to år. Kampe er vel en ting du IKKE trenger lære en malle…
Dessuten hjelper det lite med mye kamp, hvis hunden er redd og usikker på figuranten.Altså: Miljøtren mye, ”lek” lydighet, og dra bikkja med deg overalt!
Rundering er verdens fineste sosialisering: Løpe i skogen og finne koselige folk!

Mvh
Torhild